Otteluraportit Welhot, Classic ja TPS pelistä
Naiset F-liigaJulkaistu: 10.10.2024 00.12

OTTELURAPORTTI ÅIF-WELHOT:

ÅIF Liiganaiset avasivat kautensa kotikentällä Kuopion Welhoja vastaan. Hallilla oli HOPE ry:n yhteistyön tiimoilta hieman isompaa tapahtumaa, ja yleisöä paikalla todella mukavasti jo selvästi ennen ottelun alkua.

Odotetusti ottelun startti oli hieman hermostunutta, mutta selkeänä ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt kotijoukkue otti kuitenkin Aada Heikkisen maalilla johtoaseman varsin nopeasti, maalin kulmalta iskettyyn osumaa syöttöpiste Emilia Kaartoaholle. Ensimmäinen erä oli ÅIF painostusta, lisämaaleja ei kuitenkaan nähty ennen erän loppupuolta, jolloin ensin Welhojen ykköstykki, viime kaudella sarjan viihdyttävimmäksi pelaajaksi valittu Kiia-Maria Kuru tasoitti vastaiskusta, mutta vielä ennen taukoa Annika Hautojärvi laukoi johtomaalin Iida Sinkon syötöstä.

Toisessa erässä kentän olosuhteet heikkenivät entisestään poikkeuksellisen korkean ilmankosteuden johdosta, joka aiheutti muualla jopa otteluiden keskeytyksiä. Tämä hieman vaikutti pelin tasoon, ja toinen erä olikin tasaisempaa, myös laukaustilastojen valossa. Heikkinen iski Venla Nousiaisen syötöstä ottelun toisen osuman, ja tämä jäi erän ainoaksi. Hieman tunteita nostatti erän loppupuolella vahvan panostuksen jälkeinen tilanne, jossa Heikkinen oli jo sovittamassa hattua päähän, mutta päivänselvä maali hylättiin ja tulkittiin vain tolppaosumaksi.

4-1 johto olisi tullut hyvään paikkaan, ja vapauttanut kuitenkin varsin hermostunutta esitystä. Tämän sijaan pieni merkkausvirhe kolmannen erän puolivälin tienoilla ja Anna Järvelä iski vieraat maalin päähän. Kolmas erä oli hienokseltaan ÅIF hallintaa, mutta Welhot pelasi vahvasti ja sai vielä painetta ja mahdollisuuksia tasoitukseen, mutta Noona Björkman iski vapauttavan 4-2 osuman tyhjiin ja varmisti sarjapisteet kotiavauksesta. Maalivahti Helmi Rauhala otti muutamia isoja torjuntoja, yhteensä torjuntoja kirjattiin 11, kun toisessa päässä Welho-vahti Maria Laukkanen piti joukkuettaan pelissä mukana 14 torjunnalla.

Valmentaja Heikkinen ottelusta: ’Kokonaisuudessaan ihan ok suoritus. Oli varmasti useampi pelaaja joita jännitti suhteellisen paljon, yleisöä enemmän kuin miesmuistiin, ja tähän vielä yhdistettynä kotiavaus, jossa me ollaan selkeitä suosikkeja. Eli hieman poikkeuksellista viime kauteen verrattuna. Kentän kunto vaikutti pelin laatuun, mutta se nyt oli sama molemmille. Saatiin luotua riittävästi maalipaikkoja ja puolustettiin pääosin hyvin. Muutamat asiat pelin rakenteissa pitää korjata, ja maalipaikkoihin vielä terävyyttä lisää. Kuvamateriaalit kertoi että 4-1 maali oli 100% varma, ja hieman harmi ettei tuomarit havainneet tätä, mutta virheitä me kaikki tässä tehdään, niin koutsit kuin pelaajatkin. Mutta tärkein, eli kolme pistettä saatiin, ja jatketaan kohti seuraavia mielenkiintoisia haasteita, kun vastassa mestarisuosikeista ensin Classic ja sitten TPS’

OTTELURAPORTTI CLASSIC-ÅIF:

Naisten FLiiga jatkui ÅIF:n osalta voittoisan kotiottelun jälkeen vierailulla Bläk Boksiin, jossa vastassa kauden ehkäpä jopa ykkössuosikki Classic.

Hieman takapakkia aiheutti sentteriosasto, kun poissa rosterista olivat Matilda Holmström, Venla Nousiainen ja Noona Björkman. Täysi kokoonpano kuitenkin mukana, joten vahvalla itseluottamuksella lähdettiin haastamaan suosikkia.

Ottelun alku olikin lupaava, ensimmäisen erän puolenvälin tuntumaan ottelu oli vauhdikasta, ja melko tasaista. Classic oli enemmän pallossa, mutta ÅIF pääsi myös muutaman kerran hätyyttelemään vaarallisesti maajoukkuetorjuja Juulia Katajan maalia. Hieman ennen erän puolivälin power-breakia löysi kuitenkin Classicin vaarallinen kakkosviisikko tilaa ÅIF puolustuksen keskeltä ja Suvi Hämäläinen vei loistavalla laukauksella kotijoukkueen johtoon.

Muutama minuutti tästä, ja Classic lisäsi johtoaan, ÅIF vahti Helmi Rauhala oli voimaton vahvan maskipelaamisen edessä kun Elli Kylmäluoman tarkka laukaus upposi hieman kauempaa. Meri Jokinen siirsi kotijengin jo 3-0 johtoon, ja erän loppuun vielä ylivoima toimi, ja Classic tauolle tukevassa 4-0 johdossa.

Toiseen erää pyrittiin hakemaan momentumia takaisin, mutta Classic oli vahva, pallovarma ja työmäärä puolustussuuntaan oli erittäin hyvää. Laukaisukartta kertoi tasaisemmasta erästä, mutta maalimäärä ei. Katajalle kertyi enemmän torjuntoja, mutta Classic oli kliininen viimeistelyissä. Peräjälkeen ÅIF:n karkeista virheistä rankaisivat Hämäläinen kahdesti, sekä Sofia Lappalainen.

Kolmannessa erässä ei pelattu enää ottelun voitosta, ja kun Veera Vilenius oli ylivoimalle viimeistellyt Classicin kahdeksannen, saatiin myös Classic-verkkoon osuma. Iida Sinkko viimeisteli hienon hyökkäyksen päätteeksi Senni Luukkosen syötöstä vieraiden ainoan. Luukkoselle piste oli liigauran ensimmäinen!Kun viimeiseen viisiminuuttiseen Hämäläinen latoi illan neljännen osumansa ja Olivia Honkonen osui myös, niin loppulukemat kirjattiin Classicille 10-1.

Tasaisen ja lupaavan alun jälkeen Classicin kaksi nopeaa osumaa ensimmäisen erän puolen välin jälkeen olivat ratkaisevia. Torjuntatilastot, CLA 12 – ÅIF 10, viittaisivat lukemia tasaisempaan vääntöön, mutta pelin kontrolli oli kyllä täysin kotijoukkueella. Paikkoja toki oli, ja Kataja otti useamman erinomaisen torjunnan kotimaalissa. Taisteluilme säilyi koko pelin ÅIF:llä oikein hyvällä tasolla. Seuraavana odottaa hallitseva mestari ja toinen suursuosikki TPS vieraissa, ennen kuin palataan kotihalliin 5.10, jolloin vieraaksi saapuu O2 Jyväskylästä.

Valmentaja Heikkisen kommentit: ’Alku tosiaan oli oikein hyvä, mentiin vauhdilla molempiin päihin, ja paikat oli johtomaaliinkin. Classic on pallolla kyllä liigan ehkä paras jengi, ja tiedettiin että kovaan puolustusduuniin joudutaan. Ensimmäisen maalin jälkeen löytyi kyllä uskoa ja taistelutahtoa, mutta nopeat maalit siihen, ja vielä 4-0 ylivoimalla erän loppuun olivat harmillisia. Eniten harmittaa kuitenkin meidän helpot, hölmöt virheet kakkoserässä, ja muutamissa tilanteissa ratkaisut olivat järkyttävää katseltavaa. Jatkoon pitää painottaa enemmän vielä sitä oman pääkopan duunia. Paineen alla on vaan säilytettävä aina tietty rauhallisuus, meillä riittää kaikilla varmasti taitoa operoida, mutta henkilökohtaisen perustason nostaminen ja pitäminen mahdollisimman korkealla on haastavaa. Mutta paljon on pelejä edessä, ja nyt lähdetään haastamaan rohkeasti TPS:aa ja saadaan varmasti jokunen poissaolijakin takaisin rosteriin.’

OTTELURAPORTTI TPS-ÅIF:

Vierailu Turun Kupittaalle osoittautui odotetun haastavaksi, kun hallitseva mestari TPS antoi opetuksen siitä missä menee liigan kärki.

Sentteriosastolle Venla Nousiainen teki paluun rosteriin, muutoin vielä sairastuvalla riitti porukkaa, mutta täysi kokoonpano matkasi Turkuun haastamaan mestaria.

Ottelun alku näytti nopeasti mitä tuleman pitää. Viiden minuutin kohdalla kotijoukkue iski huiman viimeistelyn ja ÅIF-virheiden seurauksena jo kolmannen maalin, ja erän puolivälissä ylivoimalla jo 4-0. Jonkinlaista otetta peliin saatiin, ja tilanteita myös ja Aada Heikkinen kavensi Josefina Kettusen esityöstä erän loppupuolella tilanteeksi 4-1, mutta TPS osui vielä kerran.

Toisessa erässä TPS tehoilu jatkui, ja hienojen, laadukkaiden viimeistelyjen lisäksi muutama onnekas pomppukin löysi tiensä ÄIF-verkkoon, ja tulostaululla murskaavat 12-1, ennen kuin Nelli Alanko laukoi maalin edestä Pinja Jaakkolan syötön rysään. TPS jatkoi tehoiluaan vielä parin osuman verran ja kolmanteen erään tilanteesta 14-2.

Kolmas erä oli kosmetiikkaa, mutta taisteluilme haettiin uudestaan ja tavoitteena oli illan ehjin erä. Siinä jossain määrin onnistuttiin, TPS jalka ehkä hieman kaasulta nousi, mutta erän alun yv-osuman jälkeen puolustus oli hyvää, maaliin vaihdettu Nora Laikka torjui muutaman kerran mainiosti, ja erän puolen väli kohdalla Iida Sinkko karkasi maalintekoon, ja osui uudestaan vielä 5 minuuttia ennen loppua. Voittoerän jäi kuitenkin haaveeksi, TPS iski merkkausvirheestä vielä illan viimeisen ja loppulukemat 16-4.

Vieraspelien jälkeen seuraavana on paluu kotihalliin, johon vastustajaksi saapuu tiukkoja ja vähämaalisia otteluja pelannut O2 Jyväskylästä.

Valmentaja Heikkisen kommentit: ’TPS ei antanut tänään mitään armoa, prässipeli oli kovaa, laadukasta, ja noista maalipaikoista mitä saivat oli viimeistelyn taso aivan huikeaa. Tehtiin toki paineen alla myös helppoja virheitä, ja toisen erän maalisumassa iski varmasti koko joukkueeseen tietynlainen lamaantuminen. Yritettiin muuttaa tiettyjä juttuja, ja kolmanteen erään onnistuttiin ihan hyvin puolustamaan, mutta pistemetsästyksen suhteen peli oli nopeasti ohi.

Maanantaina puretaan tämä peli, terävöitetään kaikki, valmennus mukaan lukien, otetta treeneissä, ja loppuviikolla mennään fokus täysillä kohti O2-peliä’